Ce dezinfectant pentru suprafete sa alegi si cum sa il folosesti? Iata recomandarile OMS!

Ce dezinfectant pentru suprafete sa alegi si cum sa il folosesti? Iata recomandarile OMS!

Ce dezinfectant pentru suprafete sa alegi si cum sa il folosesti? Iata recomandarile OMS!

Pandemia de Covid-19 a schimbat foarte multe aspecte ale vietii, atat in plan personal si social, cat si in plan profesional. Dezinfectarea suprafetelor este printre cele mai puternice “arme” de aparare impotriva acestui virus, motiv pentru care marile organizatii din domeniul sanatatii au conceput o serie de liste si recomandari referitor la acest aspect. Astazi vom descoperi impreuna recomandarile Organizatiei Mondiale de Sanatate cu referire la dezinfectarea suprafetelor.

Cand si unde este recomandata dezinfectarea suprafetelor?
Conform OMS, procesul de dezinfectare a suprafetelor este foarte important pentru a reduce potentialul de contaminare cu Covid-19 in cadrul majoritatii zonelor si incintelor, precum locuintele, spatiile de lucru, unitatile de invatamant, salile de sport, cladirile cu destinatie comerciala, centrele comunitare, lacasele de cult, pietele, mijloacele de transport in comun si alte locatii.

Suprafetele care sunt atinse frecvent in cadrul fiecarei locatii ar trebui identificate pentru prioritizarea dezinfectarii. Printre aceste suprafete se numara manerele si clantele de la usi si ferestre, zonele de preparare a mancarii, blaturile de lucru, tejghelele, suprafetele din baie, toaletele, robinetele, dispozitivele cu touchscreen, tastaturile si perifericele, precum si alte suprafete de lucru.

Solutii recomandate pentru dezinfectarea suprafetelor
Numeroase companii din industria sanitara produc game intregi de dezinfectant suprafete: spray, servetele umede, solutii si geluri. Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda celor care vor sa dezinfecteze suprafetele o lista cu ingrediente eficiente. In cele mai multe situatii, o solutie de dezinfectant suprafete spray pe baza de clor/inalbitor poate fi folosita cu succes in indepartarea virusului. Concentratia recomandata este de 0,1% (1 parte inalbitor casnic cu concentratie de 5% la 49 de parti apa).

Poti sa prepari propriul dezinfectant suprafete spray atunci cand nu ai foarte multe optiuni la dispozitie. Pentru a dezinfecta in mod eficient, suprafetele trebuie curatate in prealabil cu apa si sapun/detergent pentru a indeparta mizeria sau impuritatile, apoi se poate aplica dezinfectantul. Curatarea ar trebui sa inceapa intotdeauna de la partea cea mai putin murdara catre partea cea mai murdara a suprafetei, astfel incat sa nu se produca murdarirea intregii suprafete.

Absolut toate solutiile de tip dezinfectant suprafete (spray, lichid, detergent etc.) ar trebui pastrate in recipiente opace si depozitate intr-un spatiu ventilat care impiedica expunerea la razele soarelui. In mod ideal, solutia de dezinfectare preparata in casa ar trebui folosita numai in ziua in care a fost preparata. In plus, daca alegi sa folosesti o solutie de dezinfectant suprafete spray, trebuie sa treci si cu carpa cu dezinfectant pentru a intinde solutia pe toata suprafata.

Reducerea riscurilor asociate dezinfectarii
Folosirea solutiilor puternice de dezinfectare necesare pentru indepartarea virusului Covid-19 impune si cateva reguli de protejare personala. Astfel, OMS are cateva recomandari pe care trebuie sa le cunosti atunci cand folosesti dezinfectant suprafete:

- Solutia de dezinfectare (si concentratia agentului activ) ar trebui aleasa pentru a corespunde suprafetelor pe care doresti sa le dezinfectezi. Astfel, aceasta solutie nu trebuie sa afecteze suprafetele si nici sa aiba efecte toxice asupra persoanelor din respectivul spatiu.

- Trebuie sa fie evitata combinarea diferitelor substante de dezinfectare, intrucat unele substante pot avea reactii nocive, provocand afectiuni respiratorii si gaze cu potential fatal.

- Pastreaza copiii si animalele de companie la distanta atat pe parcursul dezinfectarii, cat si pana ce suprafetele s-au uscat si nu mai emana miros specific dezinfectantului.

- Aeriseste foarte bine zonele in care folosesti dezinfectant si inchide sigur recipientele dupa folosire pentru a evita accidentele.

- Nu refolosi mastile sau manusile pe care le-ai utilizat pe parcursul unei dezinfectari anterioare. Arunca orice accesoriu folosit.

- Nu folosi servetelele cu dezinfectant pentru a te sterge pe maini sau pentru a sterge copiii ori animalele de companie. Substantele dezinfectante nu ar trebui sa ia contact cu pielea.

Daca vrei sa mentii un mediu casnic sau de lucru curat si dezinfectat, iti punem la dispozitie o intreaga gama de dezinfectanti suprafete spray.
 

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu