Ce diferente exista intre gel si lichid dezinfectant pentru maini?

Ce diferente exista intre gel si lichid dezinfectant pentru maini?

Traim vremuri si evenimente fara precedent in istoria umana. Intr-o clipita, am trecut de la iesirile cu prietenii in parc sau restaurante la masti de protectie, distantare sociala si folosirea de dezinfectanti pentru maini oriunde ne ducem.

Instalarea pandemiei de COVID-19 a condus la cresterea nevoii de a respecta cu strictete regulile sanitare, astfel ca multe persoane din intreaga lume folosesc in prezent dezinfectant pentru maini.

Pe scurt, un dezinfectant pentru maini este o substanta cu proprietati antiseptice, care este aplicata la nivelul tegumentelor cu scopul de a elimina microorganismele cu potential patogen. Acest produs este binevenit oricand nu avem acces la apa si sapun.
Dezinfectantii pentru maini pot fi intalniti sub doua forme: lichid sau gel. Hai sa vedem care sunt diferentele dintre cele doua!

Din punct de vedere stiintific, ambele tipuri de produse sunt la fel de eficiente, atat timp cat sunt aplicate corect, pe toata suprafata mainilor. In general, este important sa te asiguri ca dezinfectantul pentru maini pe care doresti sa il folosesti provine de la un producator de incredere, avizat in acest sens de autoritatile competente in domeniu. Diferentele dintre gel si lichid apar insa cand ne raportam la anumite aspecte, precum proprietatile fizice.

Spre exemplu, la amenajarea unei statii pentru dezinfectare, cu dispenser de tip sapun lichid, este indicat sa folosesti un dezinfectant gel. Astfel, riscul de pierdere sau de scurgere este mult scazut fata de un dezinfectant pentru maini lichid. In unele cazuri, persoanele care folosesc gel dezinfectant au tendinta de a-l folosi precum lichidul, fara a respecta timpul normal de actiune. Alte persoane sterg excesul de gel, inainte ca acesta sa actioneze. Oricare ar fi cazul, este indicat sa respectam toate instructiunile de pe ambalaj referitoare la modul de aplicare.

Nu in ultimul rand, in cazul anumitor produse de tip gel dezinfectant, pot ramane reziduuri la nivelul tegumentelor, chiar si dupa folosirea corecta a acestora. In fond, depinde si de formula producatorului si de ingredientele “extra” din compozitia produsului. Spre exemplu, dezinfectantii pentru maini 5K contin emolienti de calitate, care protejeaza pielea de efectele deshidratante ale alcoolului. In acelasi timp, dupa folosire, mainile nu raman deloc lipicioase, iar parfumul placut de portocale face ca utilizarea acestui produs sa fie o experienta completa!

Asadar, indiferent de tipul de produs, este mai degraba important modul corect de folosire. Asigura-te, prin urmare, ca ai mereu la indemana un dezinfectant pentru maini, gel sau lichid, in masina, la birou sau acasa. Iata cum poti folosi eficient acest produs:
  • Aplica o cantitate generoasa de dezinfectant in palma stransa caus (gel sau lichid);
  • Freaca palmele, asigurandu-te ca acopei in intregime suprafata tegumentelor. Nu uita de unghii. In mare, te poti “spala” cu dezinfectant pentru maini la fel cum faci si in cazul apei cu sapun;
  • Continua sa freci mainile pana cand dezinfectantul a intrat complet in piele. Nu sterge reziduurile ramase si nu te spala cu apa pe maini dupa acest pas;
  • Asigura-te ca ai citit cu atentie toate instructiunile de pe ambalaj, inclusiv cele pentru depozitare. Nu folosi dezinfectantii pentru maini in preajma focului, deoarece alcoolul este foarte inflamabil.

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu