Cum sa folosesti dezinfectanti pentru suprafete intr-un mod cat mai eficient?

Cum sa folosesti dezinfectanti pentru suprafete intr-un mod cat mai eficient?

Pentru asigurarea protectiei persoanelor care activeaza in diverse industrii, se recomanda folosirea de dezinfectanti suprafete. Utilizati in mod eficient, acestia pot preveni aparitia si raspandirea racelilor, infectiilor sau a altor agenti patogeni cu risc de transmisie de la o persoana la alta. Insa, daca sunt folositi gresit, acestia isi pot pierde eficacitatea, rezultand intr-un mediu cu risc crescut de contaminare biologica.

Cum poti evita acest lucru? Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa folosesti dezinfectanti de suprafete corect si eficient:

1. Foloseste mopuri sau carpe din fibre (sau microfibre) sintetice! Acestea sunt mult mai potrivite decat cele din fibre naturale, precum bumbacul. Acest fapt are o explicatie din domeniul fizicii: ingredientele active (precum clorurile cuaternare de amoniu) contin ioni incarcati pozitiv. Fibrele naturale, pe de alta parte, contin ioni negativi,  motiv pentru care substantele active pot fi absorbite in fibre, in loc sa fie imprastiate pe suprafete.

2. Nu uita sa schimbi solutia pe care o folosesti! Daca trebuie sa dezinfectezi o suprafata de mari dimensiuni, exista o sansa de a raspandi agentii patogeni chiar si cu ajutorul mopului sau carpelor. Prin urmare, este ideal sa schimbi solutia care contine un dezinfectant suprafete o data la 2-3 camere.3. Insista asupra zonelor care sunt frecvent atinse! In conditii ideale, bacteriile isi pot dubla numarul in doar 20 de minute. Unele suprafete, care sunt atinse foarte des, vor avea nevoie de atentie speciala. Foloseste dezinfectanti pentru suprafete si insista asupra clantelor, intrerupatoarelor, butoanelor de lift, baslustradelor etc. De asemenea, si suprafetele din toalete necesita aceeasi atentie sporita. Nu neglija zone ca robinetii de la chiuvete, manerele de tras apa, dispenserele de hartie, cosurile de gunoi sau uscatoarele de maini.

4. Curata intai murdaria vizibila! Inainte de a aplica solutiile de dezinfectare, este indicat sa cureti intai murdaria vizibila. Cu toate acestea, unele produse au fost testate atat in conditii de murdarie, cat si de curatenie, fiind la fel de eficiente in ambele cazuri. Spre exemplu, dezinfectantii 5K pot fi solositi cu succes in ambele conditii, inlaturand astfel riscul de imprastiere al agentilor patogeni.

5. Cauta produsele cu actiune specifica! De regula, produsele profesionale au trecut pe eticheta eficienta demonstrata impotriva anumitor tipuri de virusuri, microbi sau bacterii. Prin urmare, este foarte important sa citesti cu atentie toate instructiunile de folosire, atat pentru o eficienta sporita, cat si pentru a evita orice fel de accidente.

6. NU amesteca niciodata dezinfectantii! Fiecare dintre aceste substante contin compusi diferiti, care pot declansa reactii chimice puternice in cazul in care sunt
amestecate. Amestecarea lor sau cu alte substante poate duce la inactivarea componentelor active sau chiar la reactii chimice puternice, soldate cu eliberarea gazelor nocive.


7. Orienteaza-te dupa instructiunile de pe ambalaj! Pe toate etichetele unor astfel de produse trebuie sa fie trecute mai multe informatii, printre care si timpul de actionare imptriva diversilor agenti patogeni. Asigura-te, deci, ca suprafetele cu potential de contaminare sunt dezinfectate corect, pentru toata durata indicata pe ambalaj (de regula, in jur de 5 minute).

Pentru mai multe detalii, descopera gama de “dezinfectanti suprafete” pe care o punem la dispozitie, alaturi de orice alte informatii care te-ar putea ajuta!

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu